Sidor

29 mars 2010

Maneten


Alltså, ibland blir man bara så besviken!
Hade ju kommit på att det var genialt att köpa rundstickad mudd och klippa remsa till filtar av. Inga skarvar* och bara att gasa. DEN idén är bra, bara man inte köper mudd med, förmodligen, stor inblandning av lycra i.
För DET resulatet blev inte bra!
Filten blev en manet! Jajjamen. Finns det rundstickad tunn interlock? Eller rundstickad whatever utan lycra!
Jag har tunn ribb i vitt och orange men de räcker ju inte hur länge som helst.
Vill bara gnälla av mig lite...

* Tilläggskommentar: Jo, självklart blir det en skarv i början och slutet, var lite otydlig där. Men det jag slipper är att skarva även mitt i filten vilket man måste göra om en vanlig tygbredd är 150-180cm. Remsan behöver gärna vara 2,5-3 meter för att räcka gott.


Men sen blir man lite glad också! Alla sätt är bra sägs det.
Det finns ju en bandkantare som viker tre gånger, bl a på eBay. Har varit sugen att testa en sån såklart men innan jag hastade till köpknappen så tänkte jag att kanske går det ändå, alltså med den vanliga bandkantaren. Man ska bara hindra bandet att göra det nedersta inviket undertill. Hur då då??
Jo, med en smal remsa papper vikt flera gånger på längden så den ligger stadigt, och som man sticker in i klykan till det nedersta inviket. Pappret går nästan hela vägen fram till där kantbandet kommer ut och jag satte en klädnypa på spiralen för att hålla bandet mer i ovankant på vägen in.
Bandet klipper man 1/4 smalare än "originalet".


Det här funkar toppen till sån här mudd och jag har nu brun klippt remsa till förbannelse och inte mycket att göra av det då filten blev som sagt, en manet!
Anyone?

16 kommentarer:

PysselFröken sa...

Men du! JNYdesign har en massa enfärgat som är rundstickat. Kolla med henne vilka färger det gäller =)

KroKKoFin sa...

Kantbandning överhuvudtaget är inte min grej. Jag har två omlottbodys liggande som bara väntar på att kantbandas. Och jag drar ut på det hela tiden.

Roblin sa...

Men SMART! Så kan man ju såklart göra.

Du får ta fram saxen och klippa bort kanten och sy en lite mindre filt kanske?

Mina sa...

Meh, så surt med kantbandet. Jag skulle dock vara mer än nöjd om jag moddat kantbandsapparaten sådär. Fiffigt och ingenjörskt! :-)

Jessica sa...

Surt, tycker du får till dina filtar så himla fint annars. Var är mudden ifrån? Har du något tips på hur man kan få det fint med vanlig maskin?

Katarina sa...

Smaaaart lösning! Jag köpte en E-bay-bandkantare som gör lite bredare kant i tre lager men den går inte alls att fästa vettigt vid maskinen. Däremot har jag lyckats sy genom att hålla fast den själv men det är ju väldigt meckigt. Fast snyggt blir det!

LizA sa...

Hm, kanske man måste köpa orginalkantbandaren nu ;-) Men det verkar konstigt att mudden gör sådär. Det verkar ju som att flera använder den typen av mudd när dom kantar, kanske du ska ändra nån inställning så den inte sträcker den så mkt?

Men annars tycker jag som Mina, var nöjd med moddningen av kantbandsapparaten!

Strömming sa...

Ja, JNY har en massa rundstickat som funkar bra, dock fungerar inte de som är tunna för mig i min bandkantare.

En nyfiken fråga, hur gör du på slutet med en rundstickad mudd? HUr får du den genom bandkantningsapparaten eller hur sjutton går det till?

Hello sa...

Åh, sån där mudd är eländig! Endera drar den ihop plagget/filten för mycket eller så töjer den sig och blir volangkant istället...

Men du - mudden som Ohlssons har är ju också rundstickad och den går väldigt bra i min kantbandare, men då har jag iofs skurit raka remsor.

Tygterrier sa...

Usch för maneter! Iallafall filtmaneter och brännmaneter! Såg att du redan fått tips om JNY. Jag kantar med jersey och sånt finns väl i rundstickat?! Klipper du alltså en superlång remsa lite på snedden då eller?

Karinottilia sa...

Hej!

Tack för fin-fina tips! Jag klipper det som är rundstickat, som vanligt och klipper sen upp "ringen", har känt mig nöjd med att det blir en lång och fin remsa. Men du kanske gör på något annat vis? Nyfiken!

Mojja sa...

Har en förklaring på vår sida hur man gör för att "bara" vika tre gånger med original pipen.

/ Johanna

GOBLIgobli sa...

Tusen tack för tipsen om rundstickat, ska kolla med JNY, har inget Ohlssons i närheten.

Ser att jag behöver förtydliga en detalj; det rundstickade klipper jag alltså i spiral lite på snedden så det blir en låååång remsa. En vanlig tygbredd är sällan de 2,5-3 meter som behövs runtom filten och den skulle således behöva skarvas.

Jessica, köpte mudden på Sundbybergs Textilcentrum och göra filtar på vanlig maskin kan du tex genom att vändsy dem istället för med kantband. Har gjort fler sådana och bilder finns bla. i mitt bildgalleri och här i bloggen.

LizA, tror fasen jag försökt med allt i inställningsväg och den drar ihop kanten ändå. Kan ju ha missat nåt förstås. Den här mudden har nog rätt mycket lycra vilket är ett problem för mina behov, testade på korta bitar och det blev jättefina "halsringningar" av dem, hehe. Undar om det inte var 90bomull/10 lycra.

Signaturen Mojja har redan gjort en tut om trevik, vilket jag helt hade missat.

Gekko sa...

Kul att du kom på det tipset om att göra en trevikare själv! Jag fick tips från Mojja om det för ett tag sen men har inte kommit mig för.. Jag har ju iofs redan en som viker på tre.

Tänkte också tipsa om Jennys interlock, den är rundstickad och funkar jättebra att klippa i spiral. Jag tycker det funkar även med hennes tunnare interlock i min bandkantare. :-)

Y sa...

your a genoius babe!!

SöstraMi sa...

Men vad du är smart!!!! Tack för tipset - otroligt!!! E-slöjd har ju också mudd om du inte tycker att den är för tjock...

Mvh Lotta